Zwanger en ondernemen? Weet je het wel zeker?

zwanger en ondernemen - weet je het wel zeker

Zwanger en ondernemen? Weet je het wel zeker?

geschreven door Rachella in de categorie Ondernemen

Weet je het wel zeker? Een zinnetje dat ik voor mijn ondernemerschap nauwelijks hoorde, maar dat ik de afgelopen jaren veelvuldig voorbij heb horen komen. Zo vaak dat het nu wel in mijn top 10 staat. Toen ik op 30-jarige leeftijd mijn fulltime baan had opgezegd en aangaf dat ik ging ondernemen hoorde ik dat zinnetje steeds vaker. Weet je het wel zeker, Rachella? Normaliter liet ik dat zinnetje aan mij voorbij gaan, maar nu werd ik toch steeds nieuwsgieriger. Wat weet ik wel zeker?

 

Tijdens mijn laatste werkweek in loondienst kreeg ik dat zinnetje weer te horen. Ik dacht nu is het moment, dus ik vroeg wat weet ik wel zeker? De antwoorden die binnen een paar minuten eruit kwamen had ik nooit verwacht. De daadwerkelijke reden van dat zinnetje bleef toch altijd een mysterie voor mij 🙂

 

De volgende reacties kreeg ik terug;

 • Stel dat het ondernemen niet lukt en je besluit om na 2 jaar weer voor een baas te gaan werken? Het zal voor een baas niet makkelijk zijn om een 32-jarige vrouw aan te nemen die nog een kinderwens heeft. Die heb je wel, toch? *AUCH*
 • Rachella je zegt nu je goedbetaalde baan op, inclusief de bonussen en alle leuke feestjes. Stel dat jij en je partner nu een huis willen gaan kopen. De eerste 5 jaar als startende ondernemer gaat je dat écht niet lukken. *Neeeee, niet terug naar mijn studentenkamer*
 • Toen mijn vrouw en ik besloten om een huis te kopen en kinderen wilden ben ik gestopt met het ondernemen. Er kwam toch veel stress bij kijken, want sommige maanden verdiende ik heel veel en sommige maanden niks. *Ah-ha-moment*

Van alle wijselijke tips die ik heb mogen ontvangen, was dit een gesprek welke ik heel goed heb onthouden. Als ik namelijk één ding zeker weet in het leven, dat niks zeker is. Wat nou als deze persoon gelijk had? Wat als mijn onderneming een dramatische wending zou nemen, zodra we in de huisje-boompje-beestje fase belanden? Maar goed. Ik ben zo enthousiast dat ik het volgende aan je ga verklappen:

Mini me v1

 

Mijn man en ik verwachten namelijk in 2016 ons eerste kindje!

 

Ik ben nu druk bezig met een gratis 10-daagse blog-ID challenge waarbij ik honderden ondernemers mag helpen met hun zakelijke blog. Jammer genoeg is deze challenge nu afgelopen, maar je mag je nog wel aanmelden voor de besloten Facebookgroep. Ik ben nog ieder moment van de dag vol enthousiasme aan het ondernemen. We hoeven niet terug te verhuizen naar mijn studentenkamer. En terug naar loondienst komt niet in mijn vocabulaire voor. Dus ja, ik wist en weet het zeker!!!

 

Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat er achter de weet-je-het-wel-zeker- vraag een onderliggende vraag zit, namelijk weet JIJ het wel zeker. Hoe vaak iemand de vraag ook aan je stelt. Niemand kan in een glazen bol kijken en je precies vertellen wat je allemaal te wachten staat in het leven. Het enige dat ik je wel kan vertellen is; hoe goed deze goedbedoelde adviezen ook zijn, zolang het goed voelt en je wilt iets bereiken, doe het! Het gaat erom dat jij het zeker weet, dat is het allerbelangrijkste.

 

Is een soortgelijke vraag ook wel eens aan jou gesteld? Hoe ben jij daarmee omgegaan?

 

Ik ben benieuwd. Laat het me hieronder weten in een reactie!

 

P.s wil je weten waar jij als ondernemer recht op hebt tijdens je zwangerschap? Na het schrijven van dit blogartikel werd ik gecontacteerd voor een artikel in de NRC.next. Lees het volledige artikel:’Ik weet nu dat verlof belangrijk is

Rachella

Leuk schrijven is interessant, maar interessant schrijven is nog leuker. Als blogcoach help ik je om interessant te schrijven.

More Posts

 • Toen ik geen kinderen had dacht ik ‘een eigen bedrijf en kinderen, dat kan toch helemaal niet samen?’
  Nu zijn ze 5 en 8, zijn mijn partner en ik beide eigen baas en het is echt de beste combi die je kunt bedenken. Ik heb zoveel meer flexibiliteit en tijd met ze dan wanneer ik 4 dagen in loondienst + reistijd zou werken. Geen BSO nodig, wel hulp van opa’s en oma’s en oppas. Het voelt heel relaxt.

  • Rachella

   Hoi Claudia, wow wat gaaf dat jullie beide ondernemers zijn. Je verhaal klinkt als muziek in mijn oren. Vooral het gedeelte dat het heel relaxt voelt 🙂

 • Dayanara

  Ik had dat vorig jaar. Ik was net zwanger en kreeg de mogelijkheid om als psycholoog op een werkervaringsplek te werken. Ik moest het combineren met mijn loondienst baan. Toen had ik ook een moment van ‘weet je het wel zeker’. Mijn reden om het wel te doen ondanks alle gierende hormonen en vermoeidheid, was dat ik ervaring op zou doen die ik anders zou mis lopen. Je weet nooit wanneer de volgende kans voorbij komt.
  Uiteindelijk werd ik (hetzij voor een bepaalde tijd) aangenomen en geniet ik elke dag van de uitdagingen.

  • Rachella

   Yes, Dayanara! Knap dat je het hebt doorgezet tijdens je zwangerschap. Je gaat in de toekomst daar denk ik alleen maar de vruchten van plukken. Geweldig, living your dreams!!

 • Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap, Rachella!!!

  • Rachella

   Wat lief Hetty, bedankt voor je bericht!

 • Joyce Hardeman

  Hee Rachella,
  Wat super nieuws…van harte gefeliciteerd! Geniet van je zwangerschap en van je ondernemersschap! Er staan mooie dingen te gebeuren!
  Lieve groetjes
  Joyce

  • Rachella

   Bedankt Joyce!

 • Ah, superleuk! Gefeliciteerd!

  • Rachella

   Bedankt Babs, als het een klein beautybloggertje gaat worden dan stuur ik haar wel door naar jou 😉

 • Wat leuk Rachella. Gefeliciteerd!!@

  • Rachella

   Bedankt Jolanda 🙂

 • Je hebt dus goed gekozen Rachella 🙂 en van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Geniet ervan ✨

  • Rachella

   Haha, ja gelukkig wel Masja 🙂 Bedankt en zal ik doen!

 • carola

  Gefeliciteerd met de zwangerschap. Ik ben juist gestopt met ondernemen nadat ons meisje geboren is. Gewoonweg omdat ik er van baalde niet rustig vd kraamweken te kunnen genieten, maar na een week weer te “moeten” werken. Dat wilde ik voor een eventuele 2de zeker anders. Mijn advies zou dus ook zijn: zorg dat je de eerste periode echt niks hoeft (ook geen administratie,), dan denk ik zeker dat het de ideale combi kan zijn.

  • Rachella

   Bedankt voor de tip! Gelukkig is dat weer zo’n leuk voordeel van eigen baas zijn. De (online)deuren gaan dicht en kantoor gaat op slot 😉

 • yvonne vetketel

  Gefelicieerd! En pas als je hoog zwanger bent en helemaal als je net moeder bent geworden weet je helemaal niets meer zeker. Alles wat ik dacht over het combineren van werk en kinderen bleek heel anders te voelen toen ik eenmaal moeder was en ik ben heel blij dat ik op dat gevoel, dat oerinstict heb vertrouwd.

 • Van harte gefeliciteerd. Geniet er lekker van tussen de onderneming door.

 • Tianne

  Ha Rachella,

  Het flitste al een paar keer door mijn hoofd laatst, ik dacht het te zien ;). Gefeliciteerd!! Super leuk!!
  En zoals je zelf ook een soort van schrijft: wees niet bang, heb vertrouwen! Alles komt goed. Geniet van je zwangerschap!

  Groet!
  Tianne

  • Rachella

   Hi Tianne, ja je had het goed gezien hoor, haha :). Bedankt!

 • Hi Rachella, vooreerst gefeliciteerd met je zwangerschap en geniet ervan, het is een mooie tijd. Van mij is dit reeds lang geleden, ik ben al oma. Mijn man en ik waren beiden ondernemers wel in dezelfde business. Mijn man was altijd de baan op en ik deed de administratie en klanten ontvangst. Ik heb mijn kinderen zelf grootgebracht en dit was perfect mogelijk. En onze kinderen zijn ons nog altijd dankbaar en hebben een mooie jeugd gehad..

  • Rachella

   Bedankt Rita, wat fijn om te horen. Dat doet me echt goed. Bedankt voor het delen van je verhaal!

 • Weet je wel zaker dat je die zware (Master) opleiding doet naast een fulltime eigen zaak en een zwangerschap/ later kleine van enkele weken 😉