Warning: Declaration of qode_type1_walker_nav_menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 3

Warning: Declaration of qode_type3_walker_nav_menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 206
Rachella Martina | Welk lettertype gebruik je voor welk doel? Webfonts voor je website en blog - Rachella Martina

Welk lettertype gebruik je voor welk doel? Webfonts voor je website en blog

Welk lettertype gebruik je voor welk doel - Webfonts voor je website en blog

Welk lettertype gebruik je voor welk doel? Webfonts voor je website en blog

geschreven door Rachella in de categorie Layout en design

Lettertypes zijn voor verschillende doelen ontworpen. De kracht van de inhoud in combinatie met het gebruik van het juiste lettertype zorgt ervoor dat je lezer het blogartikel leest of zelfs tot aankoop overgaat. Het gebruik van de juiste lettertypes, oftewel webfonts, speelt dus een belangrijke (psychologische) rol.

 

Daarbij spreken we van een tweetal hoofdsoorten lettertypes:
1. Serif-lettertypen
2. Sans-Serif-lettertypen.

 

Wat is het verschil tussen Serif en Sans

 

Het verschil zit hem simpelweg in het afmaken van de letters met ‘pootjes’. Zoals het woord sans (zonder) al zegt, is dit niet van toepassing bij Sans-Serif-lettertypen.

 

Lettertype voor een slogan

Om het brein te blijven prikkelen worden juist voor geprinte versies veelal Serif-lettertypen gebruikt. Dit spreekt mensen meer aan waardoor je deze kunt inzetten voor je slogan of om je product beter te laten onthouden.
Goede bruikbare Serif-lettertypen zijn: Times New Roman, Georgia en Baskerville.

 

Lettertype voor Seminar, webinar of presentatie

Voor het digitaal lezen, worden meestal Sans Serif-lettertypen gebruikt. Deze zijn goed leesbaar, zodat de boodschap van de tekst goed overkomt. Ons brein verwerkt op deze manier snel de informatie. Goed leesbare teksten worden positiever ervaren door ons brein dan ‘lastig’ te verwerken boodschappen. Gebruik dit soort lettertypes bij seminars, vergaderingen of presentaties.
Goede bruikbare Sans-Serif-lettertypen zijn: Arial,Verdana en Helvetica.

Serif-vs-Sans-280x300

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slab-Serif-lettertype: lettertype voor koptitels en tussenkopjes

Een subcategorie font van de Serif-lettertypen is het Slab-Serif-lettertype. Bij dit lettertype worden de eerder genoemde ‘pootjes’ dikker weergegeven. De Slab-Serif-lettertypen worden meestal gebruikt in koptitels en tussenkopjes, maar ook voor het maken van banners of concert tickets.
Goede Slab-Serif-lettertypes zijn: Courier, Rockwell en Museo.

 

Script-letterype: lettertype menukaarten en gedichten

Daarnaast is er ook nog een lettertype dat onder beide hoofdsoorten valt, namelijk het Script-lettertypen. Script is kortweg een digitaal lettertype dat gemaakt is aan de hand van geschreven letters. Denk hierbij aan online menukaarten en gedichten.
Goede Script-lettertypen zijn: Lobster, Lucida en Pacifico.

 

Modern-lettertype: lettertype voor merk, blogevenementen en tijdschriften

Het Modern-lettertype is te herkennen aan de verticale lijnen (de as) met als contrast dikke en dunne horizontale lijnen. Daarnaast zijn de ruimtes tussen de letters groter. Goede voorbeelden van merken die dit hebben zijn Vogue en Cartier. Dit lettertype is dus inzetbaar voor je merk maar ook voor blogevenementen of op tijdschriften.
Goede Modern-lettertypes zijn: Eurostyle, Matchbook en Politica.

 

Naast de inzet van het juiste lettertype voor het juiste doel, speelt de juiste kleur ook een belangrijke rol bij het behalen van je doel. Lees daarom ook mijn blogartikel: Hoe kleurvriendelijk is jouw website? Test het zelf!

 

Infographic psychologie van webfonts

In onderstaande infographic van Weemss, is de top 5 die gebruikt wordt van elke font weergegeven. Daarnaast kun je rechts van de Infographic bekijken welke associaties men daarmee heeft. Erg handig en direct toepasbaar! Oja, klik op de afbeelding om deze groter te maken.

The Psychology of FONTS

 

5 tips voor het kiezen van een font

1. Kies leesbare fonts voor elke webbrowser met een grootte van 12-14.
2. Test de fonts die je wilt gebruiken voordat je deze aankoopt. Past het wel bij je website, wat vinden anderen ervan?
3. Kies een lettertype font dat bij je doel past (bijvoorbeeld verkoop), Serif of Sans-Serif.
4. Gebruik maximaal drie fonts voor op je website. Elke extra font of variatie daarvan zorgt voor een langere laadtijd van je website.
5. Koop de font licentie als je een aparte font hebt gezien of zorg ervoor dat deze al in het aankoopbedrag zit.

 

Bron afbeeldingen

 

Ik ben benieuwd welk lettertype jij gebruikt en voor welk doel?
Laat je feedback achter in een bericht!

 

Rachella-Martina-blogcoach-logo

 
 
 
 
 

Email: rachella@rachellamartina.nl

Rachella

Leuk schrijven is interessant, maar interessant schrijven is nog leuker. Als blogcoach help ik je om interessant te schrijven.

More Posts

 • Wat een ontzettend handig artikel.
  Altijd leuk om hier een klein beetje mee te spelen, maar vooral om te lezen wat de absolute do’s en dont’s zijn op dit gebied.
  Leuk:).

 • Voor het logo van mijn nieuwe website Website4Mama heb ik Bubblegum gebruikt. Goed leesbaar. Ook als het logo klein wordt afgebeeld. En speels genoeg. Voor de tekst in de website gekozen voor Josefin Sans. Ik wilde graag een font die schrijfletters gebruikt zoals voor de a. Moet nog zien hoe dit uitpakt overigens. Zit morgen bij de webbouwer. Maar jouw Rachella Martina handtekening font vind ik ook heel mooi. Wat heb jij daarvoor gebruikt?
  Weer een heel bruikbare blog by the way. Ik ga je link delen op mijn FB pagina.

  Groet,
  Esmée

  • Rachella

   Hoi Esmée,
   Ik heb een PicMonkey Royale font uitgekozen. Volgens mij betaal je op dit moment zo’n €30 per jaar, maar je hebt wel de mogelijkheid om veel mooie fonts toe te voegen. Daarnaast kan je ook je eigen fonts aan PicMonkey toevoegen. Ik ben benieuwd of het nog is gelukt met de webbouwer. Groeten, Rachella