Warning: Declaration of qode_type1_walker_nav_menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 3

Warning: Declaration of qode_type3_walker_nav_menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 206
Rachella Martina | uitgaan van je eigen kracht of je innerlijke stem?

Uitgaan van je eigen kracht of van je innerlijke stem?

uitgaan van je eigen kracht of je innerlijke stem

Uitgaan van je eigen kracht of van je innerlijke stem?

geschreven door Rachella in de categorie Ondernemen, starten met ondernemen

Als klein meisje was ik echt een mini-me van mijn moeder. Ik liep net als haar, maakte dezelfde handbewegingen en qua uiterlijk had ik ook veel van haar weg (nu niet meer). En als ik naar mijn nichtjes kijk, dan zie ik gewoon een kopie van mijn zussen. Mijn ene zus is wat stoerder en haar dochter ook. De andere zus houdt meer van make-up en haar dochter dus ook. Als mens leren we al vroeg ons te spiegelen aan een (rol)model, als klein kind was dat voor mij, mijn moeder. Naarmate ik ouder werd creëerde ik mijn eigen stijl.

 

Rolmodel

Iedere beginnende trainer, leraar, of docent met wie ik in aanraking ben geweest (en dat zijn er aardig wat) spiegelen zich ook aan zijn of haar (rol)model. Zo had ik een keer een aardrijkskunde leraar die geweldige verhalen kon vertellen en al zijn aantekeningen (lees: datum wanneer we als klas een proefwerk hadden) op het vloeitje van zijn shag schreef. Ik vroeg hem een keer: “Meneer, waarom vertelt u altijd zulke spannende verhalen. Aardrijkskunde is toch saai?”. En toen zei hij: “Mijn wiskunde leraar vertelde vroeger geweldige verhalen, maar mijn Franse juf bakte er niks van! Ik had mezelf voorgenomen dat als ik leraar zou worden, dat mijn verhalen niet zo saai zouden zijn als haar Franse les”.

 

Uitgaan van je eigen kracht. Klopt dat wel?

In de loop der jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en ben ik mijn eigen pad gaan volgen. Hetzelfde pad bewandel ik nu met het ondernemen. Ik volg voornamelijk buitenlandse trainers en begin mijn eigen ondernemersstijl te ontwikkelen. Dat is een doorlopend proces, want ik ben nooit uitgeleerd.

 

Alleen mijn haren gaan soms recht overeind staan als ik te horen krijg dat ik van mijn eigen kracht uit moet gaan. En ja, ik sta open voor alle adviezen en tips. Alleen uitgaan van je eigen kracht is toch iets dat niemand tegenwoordig (online) meer doet? Ik ga zelf uit van mijn innerlijke stem. Het stemmetje dat zegt waarom ik ben begonnen met het ondernemen, waarom ik het vol moet houden wanneer het lastiger is en waarom het allemaal goed gaat komen. Alleen op eigen kracht doe ik niet alles. Ik durf juist te vragen om hulp. En dat bevalt mij prima 😉

 

Uitgaan van de kracht van een ander, is dat ok?

Als je net nieuw bent in het (online) ondernemen vind ik best dat je uit mag gaan van de kracht van iemand anders. Toen ik met de Blogger Community Nederland Facebook groep begon waren er nog maar 2 Facebook groepen over bloggen in Nederland. En daarvan had geen één groep hetzelfde concept. Tegenwoordig is dat anders en zijn er tientallen groepen. Vind ik dat erg? Nee totaal niet! Men heeft nu meer keus en je kan kiezen voor de groep die het beste bij hen past. Vond ik het vervelend dat mijn aardrijkskunde docent geweldige verhalen in de les had? Nee, totaal niet!

uitgaan vn je eigen kracht

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik neem als ondernemer datgene over dat goed werkt voor mijn eigen onderneming. Met mijn werkervaring op het gebied van online marketing en het hebben van verschillende ondernemingen creëer ik mijn eigen stijl. En ja, ook hier ga ik uit van mijn innerlijke stem en de waarom vraag. Waarom ben ik begonnen met te ondernemen?

 

Best bewaarde geheim

Pssst, ik zal je een geheim verklappen: dat doen de grote trainers ook. Ze hebben allemaal een (rol)model, andere ondernemers die ze volgen. De een gebruikt nog vaker werk van concullega’s dan de ander. Is dat erg? Neehee, totaal niet! Voordat jij je eigen stijl kan ontwikkelen heb je eerst een (rol)model nodig. Je implementeert datgene wat werkt en laat datgene liggen waar je niks aan hebt. Daarna ontwikkel jij met de nodige kennis en ervaring je eigen stijl. Daar is helemaal niks mis mee.

 

Ga uit van je eigen kracht! Klopt deze stelling in de wereld van (online) ondernemen anno 2015 nog wel? Ik vraag mij dan namelijk het volgende af;

 • Doet de persoon die dit ook zegt alles op eigen kracht of zit er een heel team achter?
 • In welke fase van het ondernemen zit jij en in welke fase van het ondernemen zit de persoon die dit zegt?
 • Gaat het nu écht over je innerlijke stem of uitgaan van je eigen kracht?

 

Of het nou om eigen kracht of innerlijke stem gaat. Je mag best kijken en leren van hoe anderen het doen, zolang je daarna maar je eigen stijl ontwikkelt en geen copycat wordt. Daarna ontwikkel jij je eigen ondernemersstijl en wordt jij vanzelf rolmodel voor andere ondernemers. In het artikel: “Copycats zijn de trouwste huisdieren“, leer ik je meer over copycats en copytigers.

Ben jij het eens met de zin: Ga uit van je eigen kracht? Of luister jij meer naar je innerlijke stem? Of zie je dit allemaal als hetzelfde? Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat het me weten via een reactie!

Rachella-Martina-blogcoach-logo

 

 

 

Blogcoach
Email: rachella@rachellamartina.nl

Rachella

Leuk schrijven is interessant, maar interessant schrijven is nog leuker. Als blogcoach help ik je om interessant te schrijven.

More Posts

 • Leuk artikel Rachella.
  Wat ik zie met het kopiëren van een ander (rolmodel) dan nemen we ook de dingen over die we niet leuk vinden. Hoe zou het zijn wanneer we iets zien van een ander wat we ook willen hebben in ons leven om te vragen: Universum, geef me die en die kwaliteit van (persoon)? EJG, Ellen

  • Rachella

   Hoi Ellen, dank je wel! Oprah zegt dat zo mooi. “You get in life what you have the courage to ask for”. Grtz, Rachella

 • Diana

  Een heel mooi en waardevol artikel om te lezen.

  • Rachella

   Hoi Diana, wat fijn om te horen! Ik hoop zo mensen te kunnen inspireren met het feit dat je vanzelf je eigen stijl gaat ontwikkelen. Alles op zijn tijd :-). Groetjes, Rachella

 • Hi Rachella, dank je wel voor dit inspirerende artikel!

  Voor mij gaat “in je kracht staan” samen met luisteren naar je buikgevoel en die innerlijke stem en erop vertrouwen dat het goed is.

  Dus ga zeker niet iemand klakkeloos copiëren want daarmee inspireer je niemand.

  Als je als ondernemer succesvol wil zijn en constant wil groeien is een echte “growth mindset” een must. Daarnaast is het ook belangrijk je te omringen met andere succesvolle ondernemers, birds of a feather flock together.

  Maar zorg steeds dat je dicht bij jezelf blijft en authentiek want anders werkt het niet. Dan kan je nog tig dure trainingen volgen.

  En hulp vragen aan experts, dat is cruciaal voor je groei en succes en dat is pas in je kracht staan 🙂

  • Rachella

   Graag gedaan Cindy!
   Jaaaa, ik ben het helemaal met je eens. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Authenticiteit is zo belangrijk in dit verhaal. En wat een mooie woorden: birds of a feather flock together. Ik ga dit zeker onthouden! Gr, Rachella

 • Hoi Rachella,
  Dank je voor je blog. Ik zie dat je het idee van “uitgaan van je eigen kracht” ziet als “op eigen kracht” ondenemen, dus in je eentje. Maar ik begrijp dat zinnetje heel anders. Namelijk als: datgene waar jij het best in bent, als basis nemen voor je onderneming. Jij bent bv heel goed in bloggen, dus daar ligt jouw kracht. En die kracht heb jij tot basis gemaakt van jouw bedrijf.
  Natuurlijk kun je die kracht, dat talent, ook verder vormgeven en er is niks mis mee als je dan anderen als voorbeeld gebruikt of als je hun steun vraagt. Je gaat dan nog altijd uit van jouw eigen kracht.
  Je ziet, ik vat het net iets anders op dan jij. Ik ga zelf ook ervan uit dat je eigen sterkste punt, je kracht, de beste basis vormt voor je bedrijf. En verder denk ik vooral (volgens mij net als jij): vul elkaar aan! Geweldig dat we onze talenten met elkaar kunnen delen, als team, als collega’s en zelfs ook als concurrenten, want we zijn nooit één op één exact hetzelfde.

  Groetjes! Alice

  • Rachella

   Hoi Alice,

   Bedankt voor je reactie!
   Inderdaad elkaar aanvullen is heel erg belangrijk. En wat je zegt klopt helemaal. Eendracht maakt macht. We zijn nooit één op één hetzelfde waardoor je je talenten weer met elkaar kan delen. Gr, Rachella