Warning: Declaration of qode_type1_walker_nav_menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 3

Warning: Declaration of qode_type3_walker_nav_menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 206
Rachella Martina | Hoe krijg je structuur en focus tijdens het ondernemen?

Hoe krijg je structuur en focus tijdens het ondernemen

hoe krijg je structuur en focus tijdens het ondernemen

Hoe krijg je structuur en focus tijdens het ondernemen

geschreven door Rachella in de categorie Ondernemen, starten met ondernemen

Als ik aan Inge de Bruin denk, dan denk ik aan: focus, doorzettingsvermogen, discipline en een bikini-proof-lichaam. Ik zou bijna vergeten dat daar jaren training aan vooraf is gegaan. Speciale diëten op feestdagen zijn genuttigd en er zijn leuke feestjes afgezegd. Op iedere dag, op hetzelfde tijdstip gedisciplineerd trainen. En dit alles om nummer 1 van de wereld te worden tijdens de Olympische Spelen.


Enige tijd geleden schreef ik het artikel: “loslaten van mijn obsessie”. Op basis van dit artikel heb ik heel veel lieve reacties mogen ontvangen. Iets waar ik tot de dag van vandaag heel dankbaar voor ben. Alleen  heb ik niet alle factoren waardoor ik toen deze keuze had gemaakt met je gedeeld. Ondernemen vergelijk ik met topsport. Het vergt veel doorzettingsvermogen, discipline, maar vooral ook focus en structuur. In 2015 lopen focus en structuur ook als rode draad door mijn onderneming. Ik zal je vertellen waarom focus voor mij zo belangrijk is en welke trucjes ik toepas om mijn focus te behouden.


Waarom is focus tijdens het ondernemen belangrijk?

Vroeger kon ik alleen mijn focus en concentratie vasthouden als ik iets deed wat ik leuk vond. In de afgelopen jaren kwam ik erachter dat focus zeer belangrijk is tijdens het ondernemen. Zonder focus;
nsbp;

 • Zat ik (te) lang op Facebook
 • Ging ik familie of vrienden bellen om “eventjes” gezellig te kletsen
 • Had ik wel een 8-urige werkdag erop zitten, maar was niks van mijn to-do-lijst afgestreept
 • Was ik kostbare tijd kwijt aan… Tja, ik weet ook niet waaraan
 • Had ik allemaal geweldige ideeën in mijn hoofd, maar werd geen één idee gerealiseerd

Ik ben erachter gekomen dat focus mij scherp houdt. Zodat ik mijn doel kan behalen, namelijk het verspreiden van mijn kennis op het gebied van online marketing aan zoveel mogelijk ondernemers. Vroeger kon ik daarin nog weleens doorslaan. Dan verdween ik figuurlijk een lange periode onder een steen. Als ik onder een steen verdween dan was ik bijvoorbeeld minder actief in Facebook groepen, mijn telefoonkosten waren een stuk lager en ik sprak ook minder af met mensen. Ik was dan zo gefocust dat ik maanden geen zon zag waardoor mijn huidskleur 2 tinten lichter was geworden.


Hoe blijf je nou gefocust?

Sinds dit jaar volg ik een geweldige online training in het buitenland. In deze training leer ik dat focus samengaat met structuur. Het begint eerst bij de vraag waarom ben je gaan ondernemen en wat is je doel? Als je hier antwoord op hebt dan kan je ook structuur creëren, weet je op welke punten je je moet focussen en welke punten je los kunt laten. Dit klinkt eenvoudig, maar is lastiger dan je denkt.


Mijn top 5 tips om gefocust te blijven

Tip 1: Leef als een topsporter. Eet gezond, slaap voldoende en sport regelmatig. Heel cliché, maar het werkt echt!
Tip 2: Mediteren. Mediteren is voor mij echt een workout voor mijn hersenen. Het kan zijn dat mediteren niks voor je is, alleen om structuur te hebben in je onderneming is het belangrijk om ook structuur te hebben in je hoofd. Kies een workout dat het beste bij je past, zodat je hersenen voldoende workout krijgen.
Tip 3: Zet niet teveel op je to-do-lijst. Een dag heeft maar 24 uur, dus zet jezelf niet onder druk om teveel op een dag te doen. Als er structuur is dan weet je ook wat prioriteit heeft en daar geef je op dat moment focus aan. Heb je een dag geen focus, dat kan. Geef daar ook aan toe en ga iets anders doen waar je energie van krijgt. Je zal merken dat je de volgende dag nog veel productiever bent.
Tip 4: Ga regelmatig op vakantie. Neem voldoende afstand van je werk om weer met een frisse blik naar je onderneming te kijken. Daarnaast krijg ik voldoende inspiratie om te bloggen na een vakantieperiode.
Tip 5: Sluit de deuren. Als zelfstandige ondernemer heb je het voordeel dat jij de regels mag bepalen van jouw onderneming. Je hoeft niet 52 weken lang iedere week een blogartikel te schrijven. Je kan best aan je lezers vertellen dat je in de zomermaanden gesloten bent. Ik doe dat namelijk ook :-). In de maanden juli en augustus publiceer ik geen blogartikelen, want dan zijn veel lezers op vakantie. Daarnaast geeft dit mij voldoende tijd om afstand te nemen van het bloggen, zodat ik weer met een frisse blik daarna aan het werk kan.


Wat heb jij aan deze informatie?

Ik krijg vaak de volgende vraag van klanten: “hoe krijg ik iedere week een blogartikel live. Ik heb namelijk geen tijd”. Als advies geef ik dan aan dat ze focus en structuur moeten creëren in hun onderneming. Ik zie vaak aan een onderneming (die zich online profileert) of ze wel of geen structuur hebben door middel van hun blog en/of social media.


Het niet regelmatig posten ontbreekt vaak aan tijd en dus structuur. En nee, ik zeg niet dat dit voor alle ondernemers het geval is, maar vaak wel ;-). Om die reden is het belangrijk om focus en structuur te hebben tijdens je onderneming.


Kan jij hulp gebruiken met meer focus en structuur? Ik kan je verder helpen. Lees hier wat ik voor je kan betekenen.

Hoe zorg jij voor focus en structuur in jouw onderneming? Deel je tip in een reactie  en help anderen goed op weg!


Rachella-Martina-blogcoach-logo

 
 
 
 
 

PS Ben je tevreden over de tips die ik je geef? Vergeet dan niet het blogartikel te liken en te delen met andere ondernemers. Daarmee zou je mij enorm mee helpen!


Blogcoach
rachella@rachellamartina.nl

Rachella

Leuk schrijven is interessant, maar interessant schrijven is nog leuker. Als blogcoach help ik je om interessant te schrijven.

More Posts

 • Ik zou willen dat ik een goede tip had. Thuis zeggen ze altijd: “Sluit eens jouw andere tabbladen!” Ik ben heel slecht in focussen, heb steeds zo’n o-ja-momentje… dat moet ik nog doen. dus open ik als reminder weer een tabblad.
  Ik neem jouw adviezen ter harte. Thanks!

 • Sonja

  Dank je wel voor deze tips Rachella! Ik ben altijd werknemer geweest dus de omslag naar ondernemen is best wel groot.

 • Sigrid

  Hi rachella, zou je mij kunnen laten weten welke online training dat is die jij voor deze blog over focus en structuur gevolgd hebt? Leuke blog! Groet Sigrid

  • Rachella

   Hoi Sigrid, dank voor je berichtje. Ik hoor graag waar je hulp bij nodig hebt en/of naar op zoek bent. Kan je anders een e-mail sturen naar rachella@rachellamartina.nl