Warning: Declaration of qode_type1_walker_nav_menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 3

Warning: Declaration of qode_type3_walker_nav_menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 206
Rachella Martina | Hoe kleur vriendelijk is jouw website?

Hoe kleurvriendelijk is jouw website? Test het zelf!

Hoe kleurvriendelijk is jouw website - Test het zelf

Hoe kleurvriendelijk is jouw website? Test het zelf!

geschreven door Rachella in de categorie Layout en design

Het zien is verreweg het meest gebruikte zintuig dat we hebben. Maar hoe belangrijk is het waarnemen van kleuren daarbij? En waarom heb je bij sommige kleuren direct een goed gevoel? Welke associatie hoort daarbij? In dit blogartikel beschrijf ik welk gevoel je bij welke kleur krijgt. En welke kleuren je het beste kunt gebruiken op je website.

Waarom zijn kleuren belangrijk?

Kleur spreekt vaak het onbewuste en roept emotie bij je op. Via de kleur op je website “spreek” je als het ware je bezoekers. Kleur op je site heeft twee functies: decoratief of functioneel. Decoratief spreekt voor zich maar een goede functionele kleur kan op je website de volgende functies hebben:

  • Het vergroten van de leesbaarheid
  • Het trekken van de aandacht (call to action)
  • Navigatie op je website
  • Groeperen van je website
  • Verhogen van de herkenbaarheid

Kleur en betekenis

kleur blauw
De kleur blauw heeft een kalme uitstraling en het gevoel van de zee. Het is een stabiele gespierde kleur en straalt vriendelijkheid uit.

kleur groen
De kleur groen is een natuurlijke kleur. Ook de kleur van veiligheid en gezondheid. Daarentegen wordt het ook geassocieerd met welvaart dus geld.

kleur rood
De kleur rood is een sterke kleur waarop we lichamelijk reageren. Het straalt energie uit en ook passie, maar ook gevaarlijke –en conflictsituaties tot zelfs agressie.

kleur geel
De kleur geel is de kleur van sensatie, plezier en vrolijkheid. Zonnige nieuwsgierigheid!

kleur zwart
De kleur zwart is van luxe en kennis.  Het roept sterke emoties bij mensen op ook in verband met verdriet (verlies, rouwen).

kleur roze
De kleur roze is niet alleen de kleur voor vrouwelijkheid maar ook de kleur voor jeugdigheid, liefde en romantiek.

kleur oranje
De kleur oranje is enthousiasme, vriendelijkheid, creativiteit in combinatie met succes.

kleur bruin
De kleur bruin is een mannelijke kleur krachtig maar toch sensueel. Daarnaast staat het voor stabiliteit maar ook eenvoud.

kleur paars
De kleur paars is een ambitieuze en mysterieuze kleur.  Maar straalt ook zelfvertrouwen en wijsheid uit.

Welke kleuren kun je gebruiken op je website?

 

Wanneer ik ondernemers vraag welke kleur zij op hun site willen hebben dan kunnen ze vaak al 1 of 2 basiskleuren opnoemen. Als ik aan hen vraag: infographic how do colors affec purchases“wat is de lievelingskleur van je klant”, dan blijft het vaak stil. Hier wordt niet over nagedacht. Uiteindelijk bepaal jezelf welke kleur je kiest voor je website, maar het is een potentiële klant die op je website terecht komt. Wil jij dat er op je website geconverteerd wordt dan zou je toch echt naar je lezer moeten luisteren, want zij zijn je (potentiële) klant. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
 
Welke associatie heb jij met kleuren?

Hou rekening met de emotie die de kleur oproept bij mensen in combinatie met het doel van je website en je doelgroep. Combineer alleen kleuren als het echt van toegevoegde waarde is voor je website. Tip: test je kleurkeuze bij meerder mensen. Leest het prettig? Welke kleuren trekken de aandacht? Worden de mensen aangetrokken tot de call to action buttons?

Hoeveel kleuren gebruik je op een website?

Kies één basiskleur en gebruik hulpmiddelen zoals Kuler Adobe om geschikte extra kleuren te vinden. Gebruik slechts twee tot maximaal vijf kleuren op je website. De call to action buttons bijvoorbeeld in een aansprekender kleur dan de menu knoppen. Maak er geen kleurplaat van maar gebruik het functioneel.

 

Hoeveel basiskleuren gebruik jij op je website en waarom heb je voor deze kleur gekozen?

Bron afbeelding

Rachella

Leuk schrijven is interessant, maar interessant schrijven is nog leuker. Als blogcoach help ik je om interessant te schrijven.

More Posts

Tags: ,