Warning: Declaration of qode_type1_walker_nav_menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 3

Warning: Declaration of qode_type3_walker_nav_menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home2/vanana1q/public_html/rachellamartina.nl/wp-content/themes/lounge/includes/qode-menu.php on line 206
Rachella Martina | Gastblog: bouw geen huis op de grond van je buren

Gastbloggen: bouw geen huis op de grond van je buren

BOUW GEEN HUIS OP DE GROND VAN DE BUREN

Gastbloggen: bouw geen huis op de grond van je buren

geschreven door Rachella in de categorie Blogtips

Gastbloggen, is dat verstandig of niet? Geregeld krijg ik de vraag van ondernemers of zij dit nu wel of niet moeten gaan doen. “Wat vindt jij Rachella? Ik heb het al zo druk, wat gaat mij dit opleveren en voor wie moet ik gaan gastbloggen?” Wat ik je nu ga vertellen, daar maak ik waarschijnlijk geen blogvrienden mee, maar ik vind het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Verspil geen tijd met gastbloggen! Heb ik dit net echt opgeschreven? Inderdaad, en ik zal je uitleggen waarom.

 

Enige tijd geleden hoorde ik dat iemand moesten betalen voor het schrijven van een gastblog. Op mijn vraag hoeveel extra bezoekers dit had opgeleverd en wat de impact van deze gastblog is geweest was het antwoord niks, nada, noppes! Ik schrok hier zo van, dat mijn haren rechtovereind stonden van schrik.

 

Betekent dit dat je nooit moet gaan gastbloggen? Dat advies wil ik je zeker niet geven. Gastbloggen kan namelijk heel waardevol voor je zijn.  In mijn blogartikel: “Gastblogger worden? Waar doe je dat?“, heb ik een overzicht voor je gemaakt van de mogelijkheden. Het is wel belangrijk dat je jouw doelstelling helder voor ogen hebt. Lees de voor-, nadelen en tips zodat je de juiste keuze kunt maken voor je nieuwe job als gastblogger.

 

Nadelen gastbloggen

Bouw geen op huis de grond van iemand anders. Heb jij er ooit over nagedacht een huis te bouwen op de grond van iemand anders? Wanneer je geregeld een gastblog schrijft dan werk je niet aan jouw blog maar aan die van iemand anders. Je bent bij wijze van spreken het huis van de buren naar jouw smaak aan het inrichten. Maar wat gebeurt er als de buren het huis gaan verkopen? Mag jij dan de meubels meenemen of zijn die van hen? Welke afspraken zijn hierover gemaakt? Of erger nog. Wat gebeurt er als het huis afbrandt? De website bestaat niet meer of je blog wordt offline gehaald? Verspil geen tijd en start niet uit het wilde weg met het schrijven van gastblogs. Voordat je het weet heb je een huisbaas met vervelende regels.

 

Voordelen gastbloggen

Als je het goed aanpakt kun je zeker voordeel behalen. Neem gastbloggen op in je algehele blogstrategie om goed resultaat te behalen. Stel jezelf de volgende vragen: Wat is mijndoel? Wil ik een expertstatus opbouwen? Wil ik meer verkeer naar mijn website genereren of ga ik liever voor een harde conversie zoals verkopen genereren? Op basis van jouw doelstelling kun je de juiste keuze maken voor welke blogs je kunt gaan gastbloggen. Als je er klaar voor bent om te gaan doen, is het belangrijk om deze zaken goed op orde te hebben.

 

5 Tips voordat je gaat starten met gastbloggen

 

Tip 1: Maak je doelstelling SMART

 • Wat wil je bereiken? Verwacht niet dat je na het schrijven van een blogartikel 10.000 extra unieke bezoekers genereert. Het is een uitzondering als dit gebeurt.
 • Op welke manier meet je de resultaten? Hoe gaaf zou het zijn als je over een jaar nog steeds maandelijks bezoekers krijgt voor die ene gastblog!
 • Is je doel realistisch? Gastbloggen is een investering, verwacht niet direct een expertstatus.
 • Hoe vaak wil je gaan gastbloggen? Denk je aan wekelijks of eens per maand te gaan gastbloggen?

gastblog maak je doelstelling smart

 

Tip 2: Het meten van je doelstelling

Meten is weten! Met behulp van Google Analytics is veel inzicht mogelijk. De link die je naar de eigenaar van de blog stuurt, voorzie je van een link tag. Dit zorgt ervoor dat jij na afloop in Google Analytics de resultaten kunt inzien. Stel dat je met betalen voor het schrijven van een gastblog (ja, ook dat gebeurt) dan is het een must om te achterhalen wat plaatsing jou heeft opgeleverd.

 

Tip 3: Sta je bezoekers met een Hawaï krans op te wachten

Zorg voor een warm onthaal met Hawaï kransen en een koude mojito. Niet letterlijk bedoeld natuurlijk, maar zorg voor voldoende, waardevolle content. Als er nog niet veel content op je website heb staat is het verstandig om hier eerst in te investeren. Lezers zijn in jou geïnteresseerd en willen meer over jou te weten komen. Laat ze via je persoonlijke blog zien wat ze kunnen verwachten.

 

GASTBLOG TIP 3

Tip 4: Stel de juiste vragen

Stel de juiste vragen aan de oprichter of redacteur van de blog. Als jij jouw kostbare tijd gaat spenderen om voor iemand te bloggen, wil je ook weten of dit de moeite waard is.

 • Hoeveel unieke bezoekers zijn er per maand?
 • Hoeveel views heeft een blogartikel gemiddeld?
 • Wat is de gemiddelde tijd dat een bezoeker op hun website aanwezig is?
 • Met hoeveel gastbloggers werken ze?
 • …..

 

Stel zoveel mogelijk vragen die aansluiten bij jouw doelstelling. Misschien vind je dit eng, maar sommige blogs hebben dit al op hun website vermeld staan. En als ze je geen antwoord kunnen geven, dan weet je eigenlijk al genoeg 😉

 

Tip 5: Vraag klanten op welke manier ze jou hebben gevonden

Vergeet nooit om leads, prospects en klanten te vragen op welke manier zij jou hebben gevonden? Op basis van deze informatie kun je bepalen of jij jouw kostbare tijd op de juiste manier inzet om gastblogs te schrijven.

 

BONUS TIP

Het schrijven van een gastblog hoeft zich uiteraard niet alleen in geld terug te verdienen. Je bouwt namelijk ook een expertstatus op mits je rekening houdt met de blogtips die ik heb gegeven. Je kunt jezelf profileren bij een publiek die nog niet met jou bekend is. Dat is niet in geld uit te drukken.

 

Wil jij na deze tips als gastblogger aan de slag? Lees dan ook mijn blogartikel over gastblogger gezocht.

 

Kan jij wat hulp gebruiken met het opstellen van je blogstrategie, wil je graag sparren met een blogcoach of weten of je op de goede weg bent? Neem gerust een kijkje op mijn pagina werken met mij. Ik help je graag verder!

 

Heb jij weleens een gastblog geschreven? Ik hoor graag of je tevreden was met het resultaat. Deel je ervaring via een reactie onder deze blog.

 

PS Ben je tevreden over dit blogartikel? Je helpt mij enorm als je deze deelt binnen jouw netwerk.

Rachella-Martina-blogcoach-logo

Rachella

Leuk schrijven is interessant, maar interessant schrijven is nog leuker. Als blogcoach help ik je om interessant te schrijven.

More Posts

 • Hans Bezemer

  Tip: voor je een heel betoog opbouwt is het handig om je af te vragen of de termen die je gebruikt voor iedereen evident zijn. Je hoeft het zelfs niet eens in je blog op te nemen, je gebruikt gewoon een link naar een andere (externe) pagina, die het uitlegt, bv. http://ernohannink.nl/meer-klanten-door-voor-een-ander-te-schrijven-gastbloggen/ Anders loop je de kans een deel van je publiek te verliezen omdat ze bij voorbaat al geen idee hebben waar je het over hebt (of in dit geval) waar de commotie vandaan komt.

  • Beste Hans, bedankt voor de tip. Ik zal het meenemen voor de volgende keer. Zoals ik vaker tegen mijn klanten zeg: “de beste reactie die je op een blog kunt ontvangen is een verwachtte reactie”. Ik vind het spijtig dat je het blogartikel als commotie hebt ervaren, maar desondanks de moeite heb genomen om het gehele blogartikel te lezen én nog waardevolle input achter te laten. Dank daarvoor! Groeten, Rachella

   • Ha Rachella, leuk artikel, is het ook mogelijk om gewoon artikel van jezelf op die andere site EN op je eigen site te plaatsen? Of is dat not done?

    • Hey Alex, ik zou je afraden om hetzelfde blogartikel op 2 verschillende websites te plaatsen. Google is niet dol op dubbele content en zal je daar ook negatief op beoordelen. Als je wilt gaan gastbloggen dan adviseer ik je om eerst goed te kijken naar de lezers van de desbetreffende website. Zijn ze op zoek naar kennis, inspiratie of informatie hoe iets werkt en ga zo maar door. Op basis van deze informatie kan jij een uniek en waardevol blogartikel voor hen schrijven. En daar is Google wel weer dol op 🙂 Succes! Groeten, Rachella

 • Interessant artikel. Ik heb nu drie keer een gastblog geschreven, met 0 resultaat. Ik was al aan het twijfelen of dit wel zo verstandig is om te doen, maar nu weet ik het zeker, dankjewel!

  • Rachella

   Hoi Lena, bedankt voor je bericht! Het schrijven van een gastblog kan zeker waardevol zijn, dus ik zou je niet willen adviseren om er helemaal mee te stoppen. Alleen het kan geen kwaad om kritisch naar de website te kijken voor wie je een gastblog wilt schrijven. Hebben jullie dezelfde ideale klant, hoeveel bezoekers hebben ze en wat levert het mij uiteindelijk op? Etc. Ik hoop niet dat je het gastbloggen helemaal hebt opgegeven, want er zijn voldoende websites waar je wel goed resultaat behaald met het schrijven van een gastblog 🙂 . Succes in ieder geval!